Bültenlerimiz – 2016

Basın Açıklaması-4

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı!

İstanbul Sanatla Uyanıyor!

‘Uyandırma Servisi: Günaydın’ konseptiyle düzenlenen 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında çocuklar ile gençlerin 450 görsel sanat projesini İstanbullularla buluşturmaya devam ediyor. Uluslararası katılımcıların da yer aldığı Bienal kapsamında; paneller, konferanslar, atölyeler, söyleşiler ve performanslar gibi etkinlikleri içeren zengin bir program hazırlandı.

Palet Kültür ve Sanat Eğitim Derneği (PALETDER) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) kurumsal ortaklığında, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Beşiktaş Belediyesi’nin yerel yönetim desteğiyle gerçekleştiriliyor.

‘Uyandırma Servisi: Günaydın’ konseptiyle düzenlenecek Bienal, 4-18 yaş arası çocukların ve gençlerin sanatsal üretimlerini, Antrepo 1 ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta sanatseverlerle buluşturuyor. Sergiler ve diğer etkinliklere katılım ücretsizdir.

Bienal’e; Avusturya, ABD, Almanya, Danimarka, Fransa, İtalya, İsveç Hollanda, KKTC ve Suriye gibi ülkelerden de katılım bulunuyor. Ayrıca Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin diğer ayakları; 1-30 Haziran tarihleri arasında KKTC Lefkoşa’da, 24 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında ise Hatay’da gerçekleştirilecek.

BiENAL AÇILIŞ

 Bienal açılışı, Antrepo I’de Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TEGV işbirliğiyle ve  çok sayıda STK temsilcisi, öğrenciler, öğretmenler, veliler ve basının katılımıyla 19 Nisan’da gerçekleşmiştir. Açılış öğrencilerin performansları ve dinletileri ile renklenmiştir. 

BİENAL’DE NELER VAR?

 Sergiler

Bienal sergileri; Antrepo I, MKM Beşiktaş Çağdaş Sanat’ta bir ay boyunca ziyarete açık kalacaktır. İstanbul’un tüm ilçelerinden ve Anadolu’dan gönderilen çalışmalardan bienal küratörleri PASAJ Sanatçı İnisiyatifi ve Güzel Sanatlar Lisesi Sorumlusu Kader Akçay tarafından  seçilen 450 görsel sanat projesi (resim, heykel, seramik, enstalasyon, yeni medya ve video projesi) sanatseverlerle buluşuyor. Sergiler kapsamında; TEGV işbirliği ile Anadolu’nun 48 ilinde ve Türk Kızılayı işbirliği ile Suriyeli çocuklarla yapılan çalışmalar da yer alıyor. Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, ceza ve tutukevlerinde bulunan çocuklar, engelliler gibi pek çok dezavantajlı çocuk ve gencin yaptığı sanat çalışmaları da izleyiciyle buluşuyor. Bienal’de; Türkiye, Almanya, Avusturya, Fransa, Danimarka, İtalya ve  İsveç’den sanatçıların çocuklarla yaptıkları çalışmalar ile çocuklarla ilgili çalışmaları da bulunuyor çalışmalarını bu tür pratikler üzerinden yürüten sanatçılar için bir bölüm yer alıyor.

Etkinlikler (Paneller, Konferanslar, Atölyeler ve Söyleşiler)

Öğrencilere ve yetişkinlere yönelik hazırlanan bu yılki programda; yerli-yabancı uzmanların katılımlarıyla; Görsel Sanatlar, Sanat Tarihi, Müzik, Edebiyat, Dans, Sanat Eğitimi, Eğitim Metodolojileri, Kişisel Gelişim gibi ana başlıklar altında; teorik ve uygulamalı 200’e yakın etkinlik gerçekleştiriliyor.

Aret Vartanyan’la başlayan atölye ve söyleşi programı, Bager Akbay Maker Konuşmaları ile devam etti. Şişecam / Cam Yeniden Cam Atölyesi’nde, çevre ve dönüşüm temalı çalışmalar, Defne Ongun Müminoğlu ile Kitap Yazma Atölyesi, Akbank Sanat ile Eller Kollar Artık Hepsi Heykeller, Nilay Yılmaz’la Sözcüklere Uyanmak-Sözcüklerle Uyandırmak, Bilgi Üniversitesi çocuk çalışmaları birimi (ÇOÇA) ile Söz Küçüğün Atölyesi, İpana/Oral-B ile Dişler Hikaye Anlatıyor atölyesi,  LAV Cam’la Çizginin Gücü Atölyesi,  Edding ile  Yaratıcılık Atölyesi gibi birbirinden önemli uzman ve sanatçı katılımı ile düzenlenecek olan etkinlikler sizleri bekliyor.

Bienal programının ikinci haftası ‘çocuk hakları’ ve ‘ayrımcılık’ konularını içeren etkinliklere ayrıldı. İstanbul İsveç Başkonsolosluğu tarafından desteklenen “Çocuk Hakları Haftası”, 2-9 Mayıs tarihleri arasında hem yetişkinlerin hem de çocukların bu konuda farkındalığını arttırmaya yönelik sanatsal etkinlikleri de içeriyor. (Bu hafta boyunca çocuk ve gençlerin bazı özel sanat projelerine de yer verilecektir).

Ayrıca İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun desteklediği ‘Çocuklar İçin Mekân’ özel kütüphane modeli, bienal süresince, içinde yapılan atölye çalışmalarıyla yaşayan bir çocuk kütüphanesine dönüşüyor

Film ve Video Gösterimleri

Öğrencilerin hazırladığı kısa filmler ve videolar Bienal Antrepo I’de ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta izleyicilere sunulacak. Ayrıca atölye çalışmalarında ortaya çıkarılan filmler de gösterimde olacak.

Rehberli Turlar

Rehberli turlar ‘önceden programlı turlar’ ve ‘rezervasyonlu turlar’ olarak iki farklı şekilde gerçekleştiriliyor. Turlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul’un dezavantajlı bölgelerinde bulunan okul ve öğrencilerin yanı sıra, rezervasyon yapan diğer okul ve gruplar için de düşünüldü. 20 kişilik gruplara ayrılan izleyicilerin, gönüllü rehberler eşliğinde bienali izlemesi sağlanıyor. Turlar, gençlerle çalışan STK’ların gönüllüleri ve üniversiteli gençlerin desteği ile gerçekleştiriliyor. Bienal’in ana mekânları olan Antrepo 1 ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta 900’ün üzerinde rehberli tur düzenlenerek 18.000’e yakın genç ve çocuğa sanat rehberliği hizmeti sunulması hedefleniyor.

Geniş Sponsorluk Desteği

Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Beşiktaş Belediyesi yerel yönetim desteğiyle düzenlenen 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin mekân sponsorluğunu Beltaş A.Ş. üstleniyor. Özel Proje sponsorları arasında İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ile Hollanda Başkonsoluğu yer alıyor. Atölye sponsorluğunu Şişecam Cam Ambalaj üstleniyor. Uluslararası destek veren kurumlar arasında ise KKTC Kültür Bakanlığı, KKTC Gençlik Dairesi, KKTC Yunus Emre Enstitüsü, Room for Children/İsveç, İtalya Reggio Children ve Macaristan Utca- Szak Kulturális Egyesület yer alıyor.

Bienalin kamu destekçileri arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Hatay Valiliği, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü bulunuyor. Kurumsal destekçileri arasında ise Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Akbank Sanat, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültür Kenti Vakfı, İstanbul Rotary, Türk Kızılayı, Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu DASİFED ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor. Etkinlik destekçileri arasında Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, Edding, LAV, İpana /Oral-B, ÇOÇA, Pera Müzesi, Yaşam Atölyesi ve Culture Meeting Point (Avusturya) bulunuyor. Medya sponsorluğunu ise Haber Türk yapıyor.

Ziyaret Saatleri

Antrepo I: 10.30-18.00

MKM Beşiktaş Çağdaş: 11.00-18.00

Sergiler (1 Mayıs günü dışında) her gün açık olacaktır.

Katılım ücretsizdir.

 

Editör’e Not: 

SANAT DOSTU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK!

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesine imkân sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretim olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyor.

Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali; yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekânlarında düzenlenen daha önceki bienaller, 160 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

 

 İletişim:

www.cocukgenclikbienal.org

https://www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

https://www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali/

https://twitter.com/istanbulbienal

https://www.youtube.com/channel/UCxg60mhdrORhViRLiQ8XK0A

Basın Açıklaması-3

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali  / Basın Bülteni

24 Nisan 2016

Değerli Basın Mensupları ve Kamuoyu’na,

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan – 23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmektedir. Kendisine misyon olarak “yaratıcı yeni kuşakların yetişmesi için uygun iklim yaratmak” amacını belirlemiş olan Bienal;  kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve alanında saygın 40’a yakın STK’nın ortaklığı ve desteği ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Bienal, ülkemizin aydınlık geleceği olan 4-18 yaş aralığındaki çocuklarımızın yaratıcılıklarının geliştirilmesi, sanat üretme kapasitelerinin arttırılması; üretilen sanat çalışmalarının nitelikli bir platformda izleyici ile buluşması için bir araya gelen geniş bir gönüllü grubu tarafından organize edilmektedir.

Bienalin ana etkinliği olan sergiler, İstanbul’un en geniş sergileme mekânlarından Antrepo 1 ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta gerçekleşmektedir. Alanında uzman sanatçı, eğitmen ve akademisyenlerin düzenleyeceği 200’e yakın etkinliğin de yer aldığı Bienal Programı ise, öğretmen, öğrenci ve velilerin sanata bakış açılarını geliştirmeye çalışan zengin bir içeriğe sahiptir. Annelerinin mahkumiyetleri nedeniyle cezaevlerinde bulunan çocuklar, engelliler, mevsimlik tarım işçileri, kamplarda kalan Suriyeli çocuklara kadar birçok dezavantajlı grubun yapıtları ile bienalde temsil edilmesi için özel çaba harcanmıştır.

Sanat alanında birçok etkinlik ve organizasyonun iptal edildiği bu günlerde Bienal, birçok olumsuzluğa rağmen yoluna kararlılıkla devam etmektedir. İstanbul’dan sonra KKTC ve Hatay’a da taşınacaktır.

Bu yılki Bienal’e Türkiye genelinde 48 ilden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suriye, İsveç, ABD ve Fransa gibi 10 ülkeden 1600 proje ile yoğun bir başvuru olmuştur.

Sayıları 60’a ulaşan kurum ve kuruluşun desteği ile yoluna devam eden Bienal misyonunda belirtildiği şekilde ülkemizin geleceği olan tüm çocuk ve gençlerimizi kapsama hassasiyeti ile kendisini siyaset üstü bir yere konumlandırmıştır. Bienal Küratörlerimizden, bu anlayışla hazırlanan Bienal Başvuru Şartnamesine uygun olacak şekilde; projelerin siyasi simgeler ve ötekileştirici unsurlar içermemesi, zararlı alışkanlıkları ve madde bağımlılığını özendirmemesi, şiddet içerikli olmaması, yaratıcı ve yenilikçi olması, yetişkin elinden çıkmaması ve bu yılki konsepte uygun olması kriterlerine göre seçim yapmaları beklenmiştir.

Sergi açılış öncesinde bazı projelerin bu kriterlere uygun olmadığının anlaşılması üzerine söz konusu projeler sergiden çıkarılmıştır. Bienal küratörlerinden Pasaj Sanatçı İnisiyatifi’nin, sergilenecek eserlerin seçiminde belirlenen kriterlere ve standartlara uygun davranmaması ve Bienal Yönetimini zor durumda bırakacak tutum ve davranışlar sergilemelerinden dolayı görevlerine son verilmiştir. Buna ek olarak bir de projelere sansür uygulandığı doğrultusundaki imalı ve Bienal yönetimini karalayıcı nitelikte açıklamalarda bulunulması, diğer katılımcı çocuk ve gençler ile onların aileleri olmak üzere, iki yıla yakın süredir bienal için gönüllü çalışan ekibe ve Bienal destekçilerine karşı yapılan büyük bir haksızlık olarak görülmektedir.

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, binlerce çocuk ve gencin birbirinden renkli çalışmaları ve katılımlarıyla belirlenen program doğrultusunda 23 Mayıs tarihine kadar tüm coşkusuyla devam edecektir.

Saygılarımızla,

Bienal Yönetimi

Basın Açıklaması-2

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başlıyor!

 

İstanbul Sanatla Uyanıyor!

 

‘Uyandırma Servisi: Günaydın’ konseptiyle düzenlenecek 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında çocuklar ile gençlerin 450 görsel sanat projesini İstanbullularla buluşturacak. Uluslararası katılımcıların da yer aldığı Bienal kapsamında; paneller, konferanslar, atölyeler, söyleşiler ile müzik, dans ve şiir okuma etkinliklerini içeren zengin bir program hazırlandı.

Palet Kültür ve Sanat Eğitim Derneği (PALETDER) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) kurumsal ortaklığında, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Boğazlar Belediyeler Birliği yerel yönetim ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştiriliyor.

‘Uyandırma Servisi: Günaydın’ konseptiyle düzenlenecek Bienal, 4-18 yaş arası çocukların ve gençlerin sanatsal üretimlerini, İstanbul’un farklı kültür sanat mekânlarında, meydanlarında ve şehir hatları vapurlarında sanatseverlerle buluşturacak. Sergiler ve diğer etkinliklere katılım ücretsiz olacak.

Avusturya, ABD, Almanya, Danimarka, Fransa, İtalya, İsveç Hollanda, KKTC ve Suriye gibi ülkelerden de katılımın olduğu Bienal’de, çocuk ve gençlerin performansları ve sanatsal üretimleri; Antrepo 1, Mustafa Kemal Kültür Merkezi (MKM) Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi, Ortaköy Meydanı, Galatasaray Meydanı, Sarıyer Limanı ve Şehir Hatları Vapurları’nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin diğer ayakları; 1-30 Haziran tarihleri arasında KKTC Lefkoşa’da, 24 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında ise Hatay’da gerçekleştirilecek.

 

BiENAL AÇILIŞ

Bienal açılışı, 19 Nisan 2016 tarihinde Antrepo I’de Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TEGV işbirliğiyle yapılacaktır. Açılış İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, Bienal Kurucu Direktörü Gazi SELÇUK, STK temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler, veliler ve basının katılımıyla gerçekleşecektir. Açılış programında öğrencilerin sahne performansları yer alacaktır.

 

BİENAL’DE NELER VAR?

 

Sergiler

Bienal sergileri; Antrepo I ve  MKM Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde bir ay boyunca ziyarete açık kalacaktır. İstanbul’un tüm ilçelerinden ve Anadolu’dan gönderilen çalışmalardan bienal küratörü PASAJ Sanatçı İnisiyatifi’nin seçtiği 450 görsel sanat projesi (resim, heykel, seramik, enstalasyon, yeni medya ve video projesi) sanatseverlerle buluşacak. Sergiler kapsamında; TEGV, AÇEV ve Hatay Valiliği işbirliği ile Anadolu’nun 48 ilinde ve Türk Kızılayı işbirliği ile Suriyeli çocuklarla yapılan çalışmalar da yer alacak. Toplam 10 bin öğrencinin çalışma yaptığı bu bölüm bienalin ana etkinliğidir.

İşbirliği yapılan kırkın üzerinde STK’nın desteği ile, mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, ceza ve tutukevlerinde bulunan çocuklar, engelliler gibi pek çok dezavantajlı çocuk ve gencin yaptığı sanat çalışmaları da izleyiciyle buluşacak.

Bienal’de; Türkiye, Almanya, ABD, Avusturya, Hollanda, Fransa, Danimarka, İtalya ve  İsveç’den sanatçıların çocuklarla yaptıkları çalışmalar ile çocuklarla ilgili çalışmaları da yer alıyor, çalışmalarını bu tür pratikler üzerinden yürüten sanatçılar için bir bölüm ayrıldı.

 

Etkinlikler (Paneller, Konferanslar, Atölyeler ve Söyleşiler)

 Öğrencilere ve yetişkinlere yönelik hazırlanan bu yılki programda; yerli-yabancı uzmanların katılımlarıyla; Görsel Sanatlar, Sanat Tarihi, Müzik, Edebiyat, Dans, Sanat Eğitimi, Eğitim Metodolojileri, Kişisel Gelişim gibi ana başlıklar altında; teorik ve uygulamalı 200’e yakın etkinlik gerçekleştiriliyor.

Yetişkinlere yönelik etkinlikler, özellikle öğretmenleri ve ebeveynleri pedagoji alanında bilgilendirmeyi ve eğitsel dağarcıklarını genişletmeyi hedefliyor. Çocuklara yönelik etkinlikler ise; onları farklı yöntemler ve yaklaşımlar ile sanatla buluşturmayı amaçlıyor.

Bu buluşmalar; Antrepo I’de ve MKM Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde yer alacak ve bu etkinliklerle toplam 2.500 çocuğa ulaşılacaktır.

Ayrıca İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun desteklediği ‘Çocuklar İçin Mekân’ özel kütüphane modeli, bienal sürecinde içinde yapılacak atölye çalışmalarıyla yaşayan bir çocuk kütüphanesi olarak yer alacak.

Bienal programının ikinci haftası ‘çocuk hakları’ ve ‘ayrımcılık’ konularını içeren etkinliklere ayrıldı. İstanbul İsveç Başkonsolosluğu tarafından desteklenen “Çocuk Hakları Haftası”, 2-9 Mayıs tarihleri arasında  MKM Beşiktaş Çağdaş’ta hem yetişkinlerin hem de çocukların bu konuda farkındalığını arttırmaya yönelik sanatsal etkinlikleri de içeriyor. (Bu hafta boyunca çocuk ve gençlerin bazı özel sanat projelerine de yer verilecektir).

 

Müzik, Dans ve Şiir Okuma Etkinlikleri 

Bu etkinliklerde, 100’e yakın projeyle 1500 öğrenci yer alacak.

Müzik, dans ve diğer ses sistemi gerektirmeyen akustik sahne etkinliklerine, İstanbul Şehir Hatları Vapurları ev sahipliği yapacak. Oda toplulukları ise, akustik olarak vapurlarda dinleyiciler ile buluşacak. Bu konserler repertuvar açısından, Batı Sanat Müziği, Geleneksel Sanat Müziği, Türkiye ve başka ülkelerin halk müzikleri ile popüler müzikleri kapsıyor. Ayrıca çocuklar ve gençler vapurlarda kendi yazdıkları veya seçtikleri şiirleri yolcular ile paylaşacak.

 

Meydanlarda Müzik,

İstanbul’da müzik alanında, binden fazla çocuk ve genç; öğretmenleri rehberliğinde oluşturdukları orkestralar, korolar ve pop-rock grupları ile çoğunlukla ses sistemi ile donatılmış sahnelerde yer alacak.

Ortaköy Meydanı, Galatasaray Meydanı ve İstanbul’un diğer sembolik meydanlarına kurulacak sahnelerle İstanbullular müzikle buluşacak.

Sahne alanında ise, Türkiye’nin halk oyunları ve çoğunlukla Latin Amerika ülkelerinin müzikleri üzerine yazılmış dans koreografileri sunulacak.

 

Film ve Video Gösterimleri

 Öğrencilerin hazırladığı kısa filmler ve videolar Bienal Antrepo I’de ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta izleyicilere sunulacak. Ayrıca atölye çalışmalarında ortaya çıkarılan filmler de gösterimde olacak.

 

Rehberli Turlar

 Bienali görmeye gelen izleyiciler için rehberli turlar düzenlenecek. Rehberli turlar ‘önceden programlı turlar’ ve ‘rezervasyonlu turlar’ olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilecek. Turlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul’un dezavantajlı bölgelerinde bulunan okul ve öğrencilerin yanı sıra, rezervasyon yapan diğer okul ve gruplar için de düşünüldü. 20 kişilik gruplara ayrılan izleyicilerin, gönüllü rehberler eşliğinde bienali izlemesi sağlanacak. Turlar, gençlerle çalışan STK’ların gönüllüleri ve üniversiteli gençlerin desteği ile gerçekleştirilecek. Bienal’in ana mekânları olan Antrepo 1 ve MKM Beşiktaş Çağdaş’ta 900’ün üzerinde rehberli tur düzenlenerek 18.000’e yakın genç ve çocuğa sanat rehberliği hizmeti sunulacak.

 

SANAT DOSTU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK!

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesine imkân sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretim olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyor.

Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali; yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekânlarında düzenlenen daha önceki bienaller, 160 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

 

NELER YAPTIK?

 Kitabını Bas!

 4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapsamında ,10-25 Mart 2016 tarihleri arasında ‘Kitabını Bas!’ adlı çalıştay, sanat yönetmenlerimizden Maria Sezer tarafından Akbank Sanat atölyesinde gerçekleştirildi.

Amacımız, her çocuğun kendi hikayesini anlatabilmesini ve bu hikayenin kitabını yapabilmesini sağlamaktı. Çalışmalar sırasında, kitap yapımı tüm incelikleriyle ele alındı ve öğrenilen bilgiler çocuklar tarafından uygulandı. Her katılımcının kendi bastığı elek baskıları ve yazdığı hikayeleri ile büyük bir kitap yapıldı. Katılımcılardan biri, ‘Dünya’yı Değiştiren Çocuk’ diye bir hikaye yazınca -bunu o kadar çok beğendik ki- büyük kitabın ismini de bu umut dolu cümleyi koymaya karar verdik. Büyük kitap ve bazı elek baskıları 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapsamında sergilenecektir. Katılımcılar yaptıkları diğer çalışmaların hepsini alabileceklerdir.

Çalıştay iki bölümden oluştu; 7-14 yaş arası çocuklara yönelik çalıştaya, 45 Türk ve 11 Suriyeli çocuk katıldı. İlk olarak; kitap sanatçısı Hande İyicil çocuklarla hikaye yazmak ve hikayeyi resimlerle görselleştirmek üzerine bir ‘öykü tasarlama’ çalıştayı düzenledi.

Daha sonraki çalıştaylarda; çocuklar değişik kitap formları ve elek baskı tekniği ile tanışarak hikayelerin resimlerini basma olanağı buldular. Resim ve şablon yapımı sanatçı ve kitap yapımcısı Hollandalı Hanneke van der Hoeven tarafından öğretildi. Katılımcılar, Alman sanatçısı ve kitap yapımcısı Cornelius Braendle ile ise elek baskılar yaptılar.  Bu çalıştaylarda, Hollandalı kitap sanatçısı Els ter Horst, kitap türleri hakkında çocuklara bilgiler verdi ve uygulamalı çalışmalar yaptı.

Ayrıca 14-15-16 Mart’ta yetişkinler için -sanatçı ve eğitmenler- 3 günlük bir çalıştay daha düzenlendi. Bu çalıştayın amacı; bilgi paylaşımı! Öğrenilen yeni bilgilerin daha sonra çocuklar ve gençler ile paylaşımı ile sanat eğitimi ve sanata bakış konularında bir farkındalık yaratmak da hedeflendi. Bu çalıştay Els ter Horst tarafından verildi.

‘Kitabını Yap’ çalıştayı, Hollanda Konsolosluğu, Akbank Sanat ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklendi. Çok teşekkür ederiz.

 

Çocuk Dostu Alanlar

 Bienal kapsamında dezavantajlı Suriyeli göçmen çocuklarla çalışmalar yapıldı.  Paletder ve  Türk Kızılayı işbirliğiyle; Türk Kızılayı Sultanbeyli Toplum Merkezi’nde sanatçı/eğitimci Maria Sezer, Leyla Sakpınar, Süreyya Acar ve çocukların buluşması ile oyun hakkı konulu duvar çalışması ile başladı.

Bu başlangıçtan sonra Türkiye’nin farklı illerinde bulunan Barınma Merkezleri’nde ve Toplum Merkezleri’nde Suriyeli çocuklara psiko-sosyal destek sağlayan Gençlik Çalışanları’na, Bienal Direktörü tarafından verilen yaratıcılık eğitimi sonrasında ortaya çıkan  Suriyeli çocukların yaptığı sanat çalışmaları Bienal’de izleyici ile buluşacak.

Türkiye geneline yayılan ve Türk Kızılayı – UNICEF işbirliği ile yürütülen ‘Çocuk Dostu Alanlar’da yapılan Bienal atölyeleri ile çocukların yaratmış olduğu birbirinden renkli çalışmalar  da Bienal’de yer alacak.

 

Geniş Sponsorluk Desteği

 Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Beşiktaş Belediyesi yerel yönetim desteğiyle düzenlenen 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nin mekân sponsorluğunu Beltaş A.Ş. ve Şehir Hatları A.Ş. üstleniyor. Özel Proje sponsorları arasında İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ile Hollanda Başkonsoluğu yer alıyor. Uluslararası destek veren kurumlar arasında ise KKTC Kültür Bakanlığı, KKTC Gençlik Dairesi, KKTC Yunus Emre Enstitüsü, Room for Children/İsveç, İtalya Reggio Children ve Macaristan Utca- Szak Kulturális Egyesület yer alıyor.

Bienalin kamu destekçileri arasında; Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Hatay Valiliği, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü bulunuyor. Kurumsal destekçileri arasında ise; Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Akbank Sanat, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültür Kenti Vakfı, Rotary, Türk Kızılayı, Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu DASİFED ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor. Etkinlik sponsorları arasında Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, Edding, ÇOÇA, Pera Müzesi, İpana, LAV, Yaşam Atölyesi ve Culture Meeting Point (Avusturya) bulunuyor. Bienalin atölye sponsoru  ise Şişecam Cam Ambalaj ’dır.

Haber Türk, TRT Çocuk ve Es Medya ise medya sponsorları arasında yer alıyor.

Katkılarından dolayı İKSV’ye ve hizmet sponsorlarımız; İBB, İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, Sanatlı Karınca, Teşkilat, Look At, DC Art, UBC, Dragoman Çeviri, Haber Takip Merkezi,1800 ve Haber Atölyesi’ne teşekkür ederiz.

 

Ziyaret Saatleri

 

Antrepo I: 10.00-18.00

MKM Beşiktaş Çağdaş: 10.00-18.00

Sergiler (1 Mayıs tarihi dışında) her gün açık olacaktır.

Katılım ücretsizdir.

 

İletişim:

 

www.cocukgenclikbienal.org

https://www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

https://www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali/

https://twitter.com/istanbulbienal

https://www.youtube.com/channel/UCxg60mhdrORhViRLiQ8XK0A

4. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞVURULARI BAŞLIYOR BASIN BÜLTENİ(Kasım 2015)

Çocukların ve gençlerin sanat Bienali için geri sayım başladı

Haydi çocuklar Bienal’e!

PALETDER Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ortaklığı ile gerçekleştireceği 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin tanıtım toplantısı, 5 Kasım 2015 tarihinde bu yıl Bienal’e ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediyesi’nde düzenlendi. 2016 Nisan ayında başlayacak ve bir ay boyunca sürecek Bienal’de, Türkiye ve dünyadan binlerce öğrencinin sanatsal üretimi İstanbullularla buluşacak.

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Kurucusu ve Direktörü PALETDER Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Selçuk, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, Bienal küratörlerinden Seçil Yaylalı ve bienalin genç aktörlerinden Can Gürkan’ın konuşmacı olarak katıldığı 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali tanıtım toplantısı, 5 Kasım 2015 tarihinde bu yıl Bienal’e ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediyesi’nin Sanat Galerisi’nde düzenlendi. Tanıtım buluşmasında Sulukule Platformu’nun kurduğu sivil toplum faaliyeti Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nin hiphop dans gösterisi Bienal’de sergilenecek eserler ve etkinlikler hakkında ilk ipuçlarını verdi. Bienalin afiş ve poster tasarımları ise öğretmenleri Elif Baydartürk’ün rehberliğinde Başakşehir Akşemsettin Ortaokulu öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

Geleceğin yaratıcı kuşaklarını yaratmak

Tanıtım toplantısında Bienal kurucusu Gazi Selçuk, hedeflerinin gençleri geleceğe hazırlamak olduğunu ifade ederek, bu doğrultuda çocukların ve gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri bir iklim yarattıklarını, yıllar içinde STK’ların, kamu kurumlarının ve belediyelerin vermiş oldukları samimi destekle organizasyonun dünya çapında benzeri olmayan büyük bir etkinlik konumuna ulaştığını kaydetti. Yaratıcılığı destekleyerek geleceğin katma değeri yüksek endüstrilerinde yer alacak gençlerin önünü açmak gibi önemli bir hedeflerinin olduğunu belirten Selçuk, inovasyon ve yaratıcılığın çocukların doğasından olduğunu, bunu dışavuran en güçlü aracın ise sanat olduğunun altını çizdi. Geleceğin mesleklerinin bambaşka olacağını ve bu mesleklerin hepsinin yenilik ve yaratıcılık odaklı olacağını ifade eden Selçuk, sanatın ise geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de yaratıcılığı ifade etmenin en köklü aracı olacağını ve gençlere yol gösteren en güçlü kılavuz olacağını vurguladı. İcatlar yaratan kuşaklar oluşturmak için gençleri çocukken desteklemenin ve kendilerini ifade edebilmelere yardımcı olmanın önemine değinen Selçuk, altı yaşında yaratıcılığın zirveye ulaştığını, bu yaratıcılığın sürdürülebilir olmasını sağlayarak ve gençlerin potansiyellerini yaratıcı süreçlere dönüştürerek büyük mesafelerin çok daha kısa zamanda aşılabileceğini kaydetti.

 

Bienal küratörlerinden Seçil Yaylalı ise “Uyandırma Servisi Günaydın” konseptiyle düzenlenecek 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapsamında yer alacak çocukların eserleri ve üretimleriyle herkesi uyandırmalarını dilediğini, yeniye ve güzele dair binlerce eserin onbinlerce çocuk ve gençle buluşacak olmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Sanatı anlamanın yetişkinler için zor, çocuklar içinse kolay olduğunu ifade eden Yaylalı, sanatın çocukların doğasında olduğuna vurgu yaparak, tüm çocukların sanatla büyümesinin önemine değindi.

Geleceğin Nobelli gençleri

TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, Türkiye genelinde iki milyon çocuğun eğitimine katkıda bulunduklarını ve çocukların eğitimi ile ilgili tüm etkinliklere destek sağlamak gibi bir misyonu olduklarını belirtti. Çocuk ve sanatın aslında ‘mutluluk’ olduğunu söyleyen Meleksoy, günlük hayattaki kitlesel koşuşturma içinde az sayıda insanın düşündüğünü, bilim ve sanat ürettiğini, TEGV olarak hedeflerinin ise düşünen, bilim ve sanat üreten kuşaklar yaratmak olduğunu ifade etti. Sanatın bilimle güçlü bir ilişkisi olduğuna değinen Meleksoy, iki alanın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve Aziz Sancar gibi dünyaya katkı sağlayan gençlerin yetişmesi doğrultusunda her türlü desteği sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bienale ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” deyişini hatırlatarak, gençlerin kendilerini keşfetmelerinin en büyük yol gösterici olduğunu, bunun en sağlıklı yolunun ise sanatta olduğunu belirtti. Sanatsal faaliyetlerle büyüyen çocukların sanatçı olması gerekir gibi bir anlayışın yanlışlığına değinen Demircan, sanatın kendini tanımak ve kendi yetenekleri, becerileri doğrultusunda eyleme geçmek yönünde büyük katkı sağladığını belirtti. Kültür ve sanatın çocukların kendilerini keşfetmeleri sağladığını ve geleceklerini yönlendirmelerine olumlu katkı sunduğunu söyleyen Demircan, bunun için tüm çocukların kültürel ve sanatsal üretime yönlendirilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise kültürel ve sanatsal organizasyonlara destek olmanın kurumsal görevlerinden biri olduğunu belirterek, bienalin sürdürülebilir bir etkinlik olması için gönüllü çalışan STK’lar, TEGV ve kamu kurumlarının çocukların eğitimi bakımından çok önemli bir başarıya imza attıklarını kaydetti. MEB’in artık sürdürülebilir bir nitelik taşımayan eski eğitim politikalarını bir kenara bırakarak çocuk merkezli bir müfredatı hayata geçirdiğini söyleyen Yıldız, bilginin dikte edildiği değil, bilginin çocuklara aktarılması sırasında çocuğu merkeze alan bir anlayışı öne çıkardıklarını belirtti. Bu yaklaşımın STK’lar tarafından desteklenmesinin önemine değinen Yıldız, çocuklara temel becerileri kazandırmak için çağdaş eğitim sistemlerinin yaygınlık kazanması gerektiğini dile getirdi.

“Eski köye yeni adet getir”

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, 2023 yılı için Türkiye’nin büyük hedefleri olduğunu, bunların başında kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara, GSMH’yı 2 trilyon dolara çıkarmak ve yeni istihdam alanları açarak işsizliği büyük ölçüde düşürmek olduğunu ifade etti. Bunun için inovasyonun ve araştırmanın önemine işaret eden Usta, büyükleri tarafından “eski köye yeni adet getirme”, “icat çıkarma” uyarılarıyla büyümüş bir kuşağın ferdi olduğunu, yeni kuşakları ise “eski köye yeni adet getir”, “icat çıkar” tavsiyeleriyle yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bienalin genç katılımcılarından Can Gürkan ise sanatla 4 yaşındayken tanıştığını ve ilk eserinin boyadığı ellerini kağıda basmak olduğunu dile getirerek, zaman içinde ilgi alanlarının grafik tasarımdan web tasarıma kadar çeşitlilik gösterdiğini, yeni hedefinin ise endüstri ve moda tasarımı olduğunu belirtti. Sanatın kendini ifade etmek kadar kendini yaratmayı da sağladığını söyleyen Gürkan, kendinden genç arkadaşlarına kendilerini kısıtlamamaları ve sürekli geliştirmelerini tavsiye etti. Sanatta yanlışlığın olmayacağını söyleyen Gürkan, gençlere hata yapma endişesi taşımamalarını, kültürel ve sanatsal üretimlerini herkesle paylaşmalarını önerdi.

‘Uyandırma Servisi’ Günaydın

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul’da öğrenim gören 3 milyon öğrenci ile dünyanın farklı ülkelerinden çocukların çağdaş sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanmaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri nitelikli bir platformda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulmuş uluslararası bir sanat organizasyonu olarak önem taşıyor.

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu dönemde ilk kez düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, Palet Kültür ve Sanat Eğitim Derneği tarafından uluslararası bir nitelik kazandırılarak her iki yılda bir düzenleniyor. Bu yıl Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde 4. kez düzenlenen Bienal’in konsepti ‘Uyandırma Servisi’ Günaydın olarak belirlendi. Bienal, 2016 Nisan ayında başlayacak ve bir ay boyunca Türkiye ve Dünya’dan binlerce öğrencinin sanatsal üretimini İstanbullularla buluşturacak.

Uluslararası dev organizasyon

Alanında dünyanın en büyük organizasyonları arasında bulunan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini imkan sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyorlar.

Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekanlarda düzenlenen daha önceki Bienal’ler 160 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş bulunuyor.

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Hakkında- İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul’da öğrenim gören 3 milyon öğrenci ile dünyanın farklı ülkelerinden çocukların çağdaş sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanmaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri nitelikli bir platformda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulmuş bir sanat organizasyonudur.

 

Bienal, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuk ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyorlar. Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicisi olma yolunda bir adım daha atıyorlar. Öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen Bienaller, yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekanlarda düzenlenen daha önceki Bienal’leri 160 bin kişi ziyaret etmiştir.

 

 

Detaylı Bilgi İçin: Haber Atölyesi / 0216 545 01 03