Kavramsal Çerçeve
UMUT
İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, bu yıl, teknoloji ve sanat perspektifinde, dünden bugüne şimdiyi, şimdinin perspektifinden de yakın geleceği UMUT etmeye davet ediyor.
Bienal, sanatın farklı dallarıyla mevcut gerçekliğimizden daha iyi bir geleceği hayal etmeyi ve hayallerimizi gerçeğe çevirmek üzere olan fikirlerimizin ilhanımı bulmak için yola çıkıyor.
Uzakta sandığımız; umut ettiğimiz gelecek “Tam Olarak Bugün, En Geç Yarın” hayatımızın içinde!
Bienal, umut konusunu farklı alt başlıklarda ele alarak, bazı bölümler özelinde farklı sorular sorarak çocuklar ve gençlerin perspektifinden bu soruların yanıtlarını arıyor. Çocukları ve gençleri “umudun keşfine” dahil ederek, onların taze bakış açılarından ve kullanılmamış potansiyellerinden, geleceğin ufkunu şekillendirmeyi amaçlıyor. Umut, onların eşsiz iç görüleri sayesinde, bugünümüzü ve geleceğimizi şekillendirecek daha derin bir anlayış merkezinde yerini alıyor. Bu bağlamda toplum olarak karşılaştığımız zorluklara yönelik alışılagelmiş yaklaşımlar, yerini, yeni neslin, fark yaratacak, taze fikirleriyle, birleştirici çözümlerine bırakıyor.
‘’Umutlu bir geleceği temsil eden bir sanat eseri yaratabilir misiniz?” sorusunun peşinde
her gün dünyamız için biraz daha endişelendiğimiz, iklim krizi ve ekolojik sorunları, kıtlık tehlikesi ve açlık sorununu, geleceği inşa ederken korumaya çalıştığımız kültürel mirası ve devasa tarihi; yarının umudunu düşlerken icat ettiklerimizi ve bir yandan da umutlar arasında yaşanan savaşların cevabını “ ve belki tüm bunların çözüm yollarını, umutlu bir geleceği temsil eden sanat eserlerinde” arayacağız.
Bienal, bu yıl umudun ışığında, geçmiş yıllarda olduğu gibi resim, heykel, fotoğraf eserlerine ve sahne performanslarına ev sahipliği yaparken, diğer yandan bu yıl eklenen yapay zeka, dijital sanatlar gibi alanlardan da eserleri çatısı altına almayı merakla bekliyor olacak.
Tüm katılımcılarımızı ve izleyicileri, bu yıl merkez noktamız olan Umudun ekseninde buluşmaya davet ediyoruz.
Umut’a Analog ve Dijital Bakış (Resim Heykel Seramik ve Dijital Teknolojiler)
* Umutlu bir geleceği temsil eden bir sanat eseri yaratabilir misiniz? Sorusunun yanıtını arayan bu bölümde etkileşimli sanat eserleri, dijitali içine alacak şekilde sosyal medya kullanımına yönelik çalışmalar, youtube içerikleri gibi dijitalin içine alan bölümdür.
Sanal Gerçeklik ve Umut (Virtual Hope):
- Umut teması dahilinde çevrimiçi eserleri, NFT’leri, sanal gerçeklik, Artırılmış gerçeklik gibi teknolojilere üretilen sanat işlerini kapsamaktadır.
- Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik Yoluyla Umut: Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılmasıyla umut ve pozitifliğe ilham vermek için tasarlanmış deneyimleri tanımlar.
Yapay Zeka ve Umut (Artifical Hope):
Umut veren sanat eserleri yaratmak için yapay zekayı kullanın!
Bu bölüm DALL-E, Midjourney gibi gündelik hayatımızda kullandığımız yapay zeka uygulamaları ile üretilen eserleri kapsar.
Yapay Zeka (YZ) Tarafından Üretilen Umut: Teknoloji ve YZ bağlamında “yapay umut”, YZ sistemleri tarafından üretilen umut, iyimserlik, gelecek, keşif, icat gibi kelimelerin konuların ele alır.
Bu bölümde aşağıdaki soru çocuklara veya gençlere ilham olması için sorulacak:
*Umut sizin için neyi ifade ediyor? Sanat malzemeleri kullanarak umudun görsel bir temsilini yaratabilir misiniz?
Umut için hareket (Move for Hope)
- Beden ve teknoloji arasındaki ilişkiyi müzik ve dans üzerinden ele alan çalışmaları içerir. Performans ve sahne sanatları alanlarıyla ilgilenen gençlerin ve çocukların umut için dans etmesini, hareket etmesini teşvik eder.
Bir Umut Yaratmak (Create a hope)
Do it yourself hareketi ile bilinen maker üretimlerini kapsar. Bu bölüm aşağıdaki soruların yanıtlarını aramayı hedefler.
*Gezegenimizin geleceğine dair umut duygusunu teşvik etmek için sanat nasıl kullanılabilir?
*Umuda ilham verecek ve olumlu değişimi teşvik edecek çevre dostu bir sanat projesi düşünebilir misiniz?
* Sanat başkalarına umut aşılamak için nasıl kullanılabilir.
Esra ÖZKAN
Küratör
Eylül 2023