Bültenlerimiz

Basın Açıklaması-3

Basın Bülteni 4                                             Nisan 2022

  1. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 20 Nisan-22 Mayıs 2022

Çocuk ve gençlerin ‘Buluşma Noktası’

Bienal başlıyor

Dünyanın en kapsamlı çocuk ve gençlik sanat organizasyonu 6. Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 20 Nisan’da MKM Beşiktaş Çağdaş’ta düzenlenecek açılış töreniyle başlıyor. Bir ay boyunca 120’ye yakın atölye, söyleşi ve etkinliklerin yer alacağı bienalde, ünlüler de çocuklar ve gençlerle buluşacak.

2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 20 Nisan’da MKM Beşiktaş Çağdaş’ta düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak. Bu yıl altıncısı düzenlenen Bienal, 20 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasında MKM Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy ve Beşiktaş İskele meydanlarında düzenlenecek.

Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen, Bienalin bu yılki programı kapsamında aralarında Devrim Erbil, İsmail Acar, Güven Kıraç, Tülin Onat, Cem Özer, Süleyman Saim Tekcan, Emrah Ablak, Rajendra Kapse, Ketaki Pimpalkhare, Pelin Batu, Gür Akad,  Naci Görür’ün olduğu çok sayıda alanında uzman sanatçı, akademisyen ve eğitimciyle, farklı tür ve içeriğe sahip 120 yakın atölye, söyleşi ve etkinlik gerçekleştirilecek.

KONSEPT “BULUŞMA NOKTASI

  1. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin bu yılki konsepti ‘buluşma noktası’ olarak belirlendi. Bienalin küratörü akademisyeni sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu ile birlikte bu yıl ilk kez bir çocuk küratör uygulamasına gidilerek 5. sınıfta öğrenim gören Sinan Ersen küratör olarak belirlendi.

Başvuru sürecinde yoğun ilgi gören bienal, 35 ilden 438 kurum ve okuldan 5 bin 391 çocuk ve gencin çalışmalarına, atölye, söyleşi ve etkinliklerle ev sahipliği yapacak.

Bienal, plastik sanatlar disiplinleri olan resim, heykel, seramik, fotoğraf, film, video art ve yeni medya çalışmalarının güncel uygulama ve düzenlemeleriyle; sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, atölye çalışmaları, panel, söyleşi, edebiyatçı buluşması ve konser gibi etkinlikleri kapsıyor. Bunların yanında öğretmen eğitimleri, atölyeler, söyleşiler ve diğer etkinliklerle sanat eğitiminin kalitesinin artırılması; kültürler arası etkin bir iletişim platformu yaratılarak, ortak bir dilde buluşulması; genç sanatçıların ve kültür endüstrisinin önemli aktörlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunulması; uzun vadede de kültür sanat üretici ve takipçilerinin yaratılması Bienal’in hedefleri arasında yer alıyor.

MOZART ÖDÜLLÜ ALİ İNSAN BİENALDE

Bienal’in sürprizleri arasında ise 13 yaşındayken Almanya’da Mozart ödülünü alan ilk yabancı olan Ali İnsan bulunuyor. 2006 doğumlu Ali İnsan, bienal kapsamında Kadıköy meydanında halka açık konser verecek. Aslen Malatyalı olan ve ailesi 1996 yılında Almanya’ya göç eden Ali İnsan, Almanya Kültür Bakanlığınca her yıl düzenlenen Jugend Muzisiert yarışmasında 2019 yılında birincilik elde etti. Aynı yıl içinde Mozart’ın Voi che sapete eserini başarılı şekilde seslendirdiği için Wolfgang Amadeus Mozart ödülünü almaya hak kazanan ilk yabancı oldu.

KURUMLARDAN BÜYÜK DESTEK

Bienal 2010 yılından bu güne kadar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Beşiktaş Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Ataşehir Belediyesi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, ENKA Vakfı, AÇEV, Beltaş A.Ş,Borusan Contemporary, Oyuncak Müzesi,Yeditepe Üniversitesi,  İstanbul Vakfı, Akbank Sanat, İsveç Konsolosluğu, Hollanda Konsolosluğu, SALT Galata,   Bilgi Üniversitesi, Kültür Kenti Vakfı, İstanbul Rotary Kulübü Derneği, Türk Kızılayı, Pera Müzesi, TEMA, WWF, Kişisel Dönüşüm Akademisi, THY, DC Art gibi 40 üzerinde STK yerel yönetim ve kamu kurumunun işbirliği ve destekleri ile düzenlendi.

ALANINDA UZMANLARDAN OLUŞAN JURİ

  1. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nde sekizbinin üzerinde öğrencinin başvuruları, alanında uzman sanatçı akademisyen ve eğitimci, Ahval Ateş, Noshid Mirzaei, Alev Cınbarcı, Fazilet Balcı, Delal Kazıcı, Esra Çelikkanat, Gül Çetin, Gözde Tito, Nur Bardakçı, Oya Mete Yener, Özgür Yener’dan oluşan Bienal Jürisi tarafından değerlendirildi.

Güzel Sanatlar Liseleri’n gelen tüm projeleri ise, Kader Akçay, dijital işler ve video art çalışmalarını ise Nur Bardakçı değerlendirdi. 120 sanatçı ve akademisyenin vereceği atölye ve söyleşiden oluşan Atölye programını değerli eğitimci Yeliz Arapoğlu, Başak Salih Gülbin oluşturdu.

4-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin çağdaş sanatın içinde yer almaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimlerini, kamusal mekanlarda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulan uluslararası bir sanat eğitim organizasyonu olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünyada ve Türkiye’de bir ilk olarak 2010 yılından bugüne kadar her iki yılda yapılıyor.

31 ÜLKE, 245 BİNDEN FAZLA İZLEYİCİ

2010–2018 yılları arasında beş defa düzenlenen Bienale 31 ülke ve Türkiye’nin 55 ilinden 1.601 proje ile katılım sağlandı, 28.960 öğrenci yapıtları, projeleri ve sahne performanslarıyla yer aldı, 1.969 okul, STK ve kurum Bienal’de temsil edilirken, 7.149 öğretmen etkinliklerde öğrencilere rehberlik yaparak proje üretti ve yönetti. 245.661 öğrenci ve yetişkin Bienallerde izleyici olarak yerini alarak etkinliklere katıldı.

Ocak 2022

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat

Bienali’ne başvurularda yoğun ilgi

Dünyada ve Türkiye’de tek olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ne yaşanan yoğun ilgi nedeniyle başvurular uzatıldı. Bienalde son başvuru tarihleri, sanat projeleri için son 20 Ocak, müzik, sahne sanatları ve performansları projeleri için 27 Şubat olarak belirlendi. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden de katılımın olduğu 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, bu yıl 20 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

Dünyanın en büyük ve kapsamlı çocuk ve gençlik sanat organizasyonu olan ve bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası İstanbul çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ne başvurularda yoğun ilgi yaşanıyor. Yoğun ilgi ve gelen talepler doğrultusunda bianelde yer alacak projeler için başvuru süreleri uzatıldı. 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nde görsel sanatlar projeleri için son başvuru tarihi 20 Ocak 2022, müzik, sahne sanatları ve performansları ile ilgili projeler için son başvuru tarihi 27 Şubat 2022 olarak belirlendi. Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen Bienale, fikir aşamasındaki proje ve çalışmalarla www.cocukgenclikbienal.org adresi üzerinden online başvuru yapılabiliyor.

‘BULUŞMA NOKTASI’ KONSEPTİ

20 Nisan-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin bu yılki konsepti ‘buluşma noktası’ olarak belirlendi.  Bienalin küratörü akademisyen sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu ile birlikte bu yıl ilk kez bir çocuk küratör uygulamasına gidilerek 5. sınıfta öğrenim gören Sinan Ersen küratör olarak belirlendi. Binlerce sanat projesini olan alanında uzman sanatçı ve eğitimcilerden; Ahval Ateş, Alev Cınbarcı, Delal Kazıcı, Esra Çelikkanat, Gül Çetin, Gözde Tito,   Nur Bardakçı,  Oya Mete Yener, Özgür Yener, Seçkin Uçar oluşan  Bienal Jürisi değerlendirecek. Güzel Sanatlar Liseleri’nden gelecek olan tüm projeleri ise, diğer tüm bienallerde olduğu gibi Kader Akçay değerlendiriyor olacak. 4-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin çağdaş sanatın içinde yer almaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimlerini, kamusal mekanlarda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulan uluslararası bir sanat eğitim organizasyonu olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünyada ve Türkiye’de bir ilk olarak 2010 yılından bugüne kadar her iki yılda yapılıyor.

31 ÜLKE, 245 BİNDEN FAZLA İZLEYİCİ

2010–2018 yılları arasında beş defa düzenlenen Bienale 31 ülke ve Türkiye‘nin 55 ilinden 1.601 proje ile  katılım sağlanmış, 28.960 öğrenci yapıtları, projeleri ve sahne performanslarıyla yer almış, 1.969  okul, STK ve kurum Bienal‘de temsil edilirken, 7.149 öğretmen etkinliklerde öğrencilere rehberlik yaparak proje üretmiş ve yönetmiştir.  245.661 öğrenci ve yetişkin Bienallerde izleyici olarak yerini almış, etkinliklere katılmıştır.

200 ATÖLYE SÖYLEŞİ VE ETKİNLİK

Bienal 2022 Programı kapsamında, İsmail Acar,  Devrim Erbil,  Tülün Onat,   Güven Kıraç, Pelin Batu,  gibi daha pek çok alanında uzman sanatçı, akademisyen ve eğitimci ile farklı tür ve içeriğe sahip 200 yakın atölye söyleşi ve etkinliğin yapılması planlanmaktadır.

Bienal, plastik sanatlar disiplinleri olan resim, heykel, seramik, fotoğraf, film, video art ve yeni medya çalışmalarının güncel uygulama ve düzenlemeleriyle; sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, atölye çalışmaları, panel, söyleşi, edebiyatçı buluşması ve konser gibi etkinlikleri kapsıyor. Bunların yanında öğretmen eğitimleri, atölyeler, söyleşiler ve diğer etkinliklerle sanat eğitiminin kalitesinin artırılması; kültürler arası etkin bir iletişim platformu yaratılarak, ortak bir dilde buluşulması; genç sanatçıların ve kültür endüstrisinin önemli aktörlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunulması; uzun vadede de kültür sanat üretici ve takipçilerinin yaratılması Bienal’in hedefleri arasında yer alıyor.

KURUMLARDAN BÜYÜK DESTEK

Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen Bienal bu güne kadar; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, ENKA Vakfı,  AÇEV, TOG, Akbank Sanat, İsveç Konsolosluğu, Hollanda Konsolosluğu, SALT Galata,   Bilgi Üniversitesi, Kültür Kenti Vakfı, İstanbul Rotary Kulübü Derneği, Türk Kızılayı, Pera Müzesi, TEMA, WWF, Kişisel Dönüşüm Akademisi, Tuzla Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi gibi 40 üzerinde STK yerel yönetim ve kamu kurumunun işbirliği ve destekleri ile düzenlenmiştir.

                                                                                                                                                                                  18 Nisan 2018

5.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

“Şimdi ve Burada!

Yaratıcı yeni kuşakların oluşması için uygun iklim yaratmak amacıyla beşinci kez gerçekleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan–23 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Şimdi ve Burada!“ konseptiyle düzenleniyor. Bienal kapsamında 7.000 öğrencinin resim, heykel, enstalasyon, fotoğraf, yeni medya, video, müzik ve dans performansı izleyici ile buluşuyor. Sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Bienal‘de 80 atölye çalışması yapılacak, 200 rehberli tur, 20 söyleşi, 60 konser, dinleti ve performans gerçekleştirilecek.

PALETDER, Palet Kültür ve Sanat ve Eğitim Derneği tarafından hayata geçirilen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nin 5‘incisi 19 Nisan–23 Mayıs 2018 tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile; MKM Beşiktaş Çağdaş Akatlar, Şişhane Metro İstasyonu, Şehir Hatları vapurları ve Ortaköy Meydanı‘nda kurulan sahnede gerçekleşiyor. Bienal, İstanbul‘un yanı sıra Gaziantep, Erzincan, Hatay ve Urfa başta olmak üzere Anadolu‘dan okulların ve dünyanın 10 ülkesinden çocuk ve sanatçıların katılımıyla yapılıyor. Bienal‘de 4–18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin ürettiği yaratıcı sanatsal projeler kamusal mekanlarda  izleyiciyle buluşuyor.

Binlerce öğrencinin eserleri

Bienal kapsamında İstanbul, İzmir, Samsun, Erzincan, Gaziantep, Urfa, Hatay ve Türkiye‘nin 48 ilinden ve Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda gibi 10 ülkeden çocukların ve gençlerin etkinliklere katılması sağlandı. Bu yılki Bienal‘de 1.200 okuldan başvuru gelirken, bu okulların 480’ine yer verilebildi. Yaklaşık 7.000 resmi ve özel ilk ve ortaöğretim öğrencisinin projesine  yer verilirken,  Kızılay, ASAM ve STK işbirlikleri ile başta Suriyeli sığınmacılar, engelliler ve dezavantajlı çocukların da Bienal‘de temsil edilmesi sağlandı. Bu yıl 60.000 ziyaretçinin Bienal‘de yer alan sergi ve etkinlikleri izlemesi bekleniyor.

7.000 öğrenciden sanat çalışması, 60 konser, 80 atölye çalışması

Bienal‘in etkinlikleri arasında ana sergi, atölye çalışmaları, vapurda müzik, maker space, müzik ve beden performansları, edebiyatçı buluşmaları, sanatçı karşılaşmaları, rehberli turlar, öğretmen eğitimleri, konferans, panel ve söyleşiler gibi sözlü etkinlikler yer alıyor. Bienal‘in ana mekanı olan Beşiktaş Çağdaş MKM’de ana sergi, atölyeler ve etkinlikler gerçekleştirilecek. Bienal kapsamında öğrencilerin resim, heykel, enstalasyon, fotoğraf, yeni medya ve video çalışması sergilenecek, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar, gönüllüler ve sponsorların desteğiyle 80 atölye çalışması yapılacak, 200 rehberli tur, 20 söyleşi, 60 konser, dinleti ve performans gerçekleştirilecek. Bienal sırasında yurtdışından konuk edilen birçok uzman, öğretmenler ve gençlerle atölye çalışmaları yapacak, projeler gerçekleştirecek.

Türkiye ve dünyada bir ilk

Bienal Küratörleri adına konuşan Leyla Sakpınar; Dünyada ve Türkiye‘de bir ilki gerçekleştiren Bienal, sanat eğitiminin kalitesinin artırılması, İstanbul nüfusunun yüzde 20‘sini oluşturan 3 milyon öğrencinin güncel sanat uygulamalarının içinde yer alması, dezavantajlı grupların sanat çalışması yapması, çocuk ve gençlerin ürettiği özgün sanat çalışmalarının kamusal alanlarda toplumla paylaşılması ve öğretmenlerin mesleki becerilerinin artırılmasını hedefliyor. Bienal Direktörü Gazi SELÇUK; Leyla Sakpınar, Kader Akçay, Fırat Bingöl, Özgür Yener ve Levent Güler’in küratörlüğünü gerçekleştirdiği Bienal‘in bu seneki konseptini “Şimdi ve Burada” olarak belirlediklerini ifade etti.

Çocuklar ve gençlerin sanat Bienal‘i

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘ne katılım her geçen yıl büyüyor. 2010–2016 verileri itibariyle İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nde 21 ülke ve Türkiye‘nin 45 ilinden 24.736 öğrenci yapıtları, projeleri ve sahne performanslarıyla yer aldı. 1.521 okul, STK ve kurum Bienal‘de temsil edilirken, 6.230 öğretmen etkinliklerde öğrencilere rehberlik yaparak proje üretti ve yönetti, 180.800 öğrenci ve yetişkin Bienal‘de yer alarak etkinliklere katıldı.

Demografik verilere bakıldığında geçmiş yılların Bienallerinde katılımcı okulların yüzde 48‘ini kamu okulları, yüzde 52si özel eğitim kurumları oluşturdu. Erkek öğrenciler yüzde 48 oranında temsil edilirken, kız öğrencilerin oranı yüzde 52 olarak gerçekleşti. Dezavantajlı katılımcı çocukların ve gençlerin oranı ise yüzde 12 oldu.

Bienale destek büyüyor

Bu yıl 5‘incisi düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 30 kişilik anne, iş insanı, bilim insanı, öğretmen, sanatçı ve öğrenciden oluşan geniş bir gönüllü grubu tarafından hazırlandı. Bu yönüyle de bir ilk olma özelliğini taşıyan Bienal, destek vermek isteyen herkesin katkısına açık bir organizasyon.

Bienal; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi, Şehir Hatları A.Ş. ve İstanbul Metrosu’nun desteğinin yanı sıra sanat ve eğitimle ilgili çalışmalar yürüten ÖRAV, DC Art, Akbank Sanat, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türk Kızılayı, DASİFED, Doğu Anadolu Sanayi ve İş Adamları Federasyonu, Hollanda Konsolosluğu, TEMA, WWF, Kent ve Çocuk Derneği, ÇEKÜL, Mülteci Destek Derneği, Nesin Vakfı gibi 40‘ın üzerinde STK’nın işbirliğiyle, THY, BKM Troy, Edding, Raid’in, Alme FM, TV 360 ve Akşam Gazetesi’nin desteği ile çalışmalarını yürütüyor.

Geleceğin yaratıcı yeni kuşaklarını  yetiştirmek,

Alanında dünyanın en büyük organizasyonları arasında bulunan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini imkan sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyorlar.

Geleceğe ve teknolojisine yön veren yaratıcıların yanı sıra kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekanlarda düzenlenen daha önceki Bienal’ler 180 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

www.cocukgenclikbienal.org

www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali

Basın Bülteni 4

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

Zengini bir Atölye Programı ve  Maker Space atölyesi ile katılımcılarını bekliyor.

Yaratıcı yeni kuşakların oluşması için uygun iklim yaratmak amacıyla beşinci kez düzenlenen  İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan–23 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Şimdi ve Burada!“ konseptiyle gerçekleştiriliyor. Bienal‘in Programı çerçevesinde çok sayıda atölye çalışmasının yanı sıra bu sene eklen  Maker Space  için özel bir alan tasarlandı. Maker Space atölyesinde çocuklar teknoloji tasarımı, kodlama, ardunio, robotik ve diğer teknolojileri

içeren eğlenceli etkinliklere katılıyor.

İstanbul Çocuk ve Sanat Gençlik Bienal‘i süresince çocuklar, gençler, öğretmenler ve yetişkinler için birbirinden farklı içerik ve hedeflere sahip birçok atölye çalışması yer alıyor. Atölye çalışmaları yur içinden ve dışından, alanında uzman 40’ın üzerinde STK, üniversite, sanatçı ve sanat kurumunun desteğiyle gerçekleşiyor. Yurtiçinden ve dışından sanat ve eğitim alanında fark yaratan kişi ve kurumları öğretmen, öğrenci ve velilerle buluşturan atölye çalışmaları, Bienalin know how paylaşımlarını oluşturuyor.

Maker Space‘de yaratıcı teknolojiler

Atölye çalışmaları arasında yer alan Maker Space atölyesi, 5. İstanbul Çocuk ve Sanat Gençlik Bienal‘i kapsamında ayrı bir program olarak tasarlandı. Bienal ana mekanında kurulan özel tasarlanmış Maker Space alanında, çocuklar yaratıcı teknolojiler konusunda deneyim ediniyor, teknolojinin tüketicisi değil üreticisi olmalarına olanak sağlayan bir dizi aktivite ile tanışıyor. Bienal‘in bu bölümünde çocuklar teknoloji tasarımı, kodlama, ardunio, robotik ve diğer teknolojileri içeren eğlenceli etkinliklere katılıyor.

Bienal‘in atölye çalışmalarında çocuklar ve gençler için sanatçı, akademisyen ve uzmanlar eşliğinde resim, baskı, stop motion, dram, hikaye anlatıcılığı, heykel, çocuk hakları, çevre, ekoloji, birlikte yaşam, sanatçı buluşmaları, yazarlarla tanışma, edebiyat atölyeleri, dans gibi çeşitli sanat disiplinlerinin deneyimleneceği birbirinden farklı çok sayıda etkinlik yer alıyor.

Bienal‘de yetişkinler için ise öncelikli olarak öğretmenlerin mesleki donanımlarını geliştirecek atölyeler bulunuyor. Sanat ve yaratıcılık eğitimiyle ilgili dünyada değişen modeller, atölye çalışmalarında yerli ve yabancılar uzmanlar tarafından sunuluyor. Ayrıca ebeveynler ve sanatla ilgili olan herkese açık farklı atölyelere de Bienal‘de yer veriliyor.

Geleceğin sanatçılarını yetiştirmek

Alanında dünyanın en büyük organizasyonları arasında bulunan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini imkan sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyorlar.

Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekanlarda düzenlenen daha önceki Bienal’ler 160 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

www.cocukgenclikbienal.org

www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali

Basın Bülteni 2                                                                                                                                                                                                                                           1 Mart 2018

5.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

“Şimdi ve Burada!

Yaratıcı yeni kuşakların oluşması için uygun iklim yaratmak amacıyla beşinci kez gerçekleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan–23 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Şimdi ve Burada!“ konseptiyle düzenleniyor.

 PALETDER, Palet Kültür ve Sanat ve Eğitim Derneği tarafından hayata geçirilen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nin 5‘incisi 19 Nisan–23 Mayıs 2018 tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile; MKM Beşiktaş Çağdaş Akatlar, Şişhane Metro İstasyonu, Şehir Hatları vapurları ve Ortaköy Meydanı‘nda kurulan sahnede gerçekleşiyor. Bienal, İstanbul‘un yanı sıra Gaziantep, Erzincan, Hatay ve Urfa başta olmak üzere Anadolu‘dan okulların ve dünyanın 10 ülkesinden çocuk ve sanatçıların katılımıyla planlanıyor.

Bienal 1400 çocuk ve genç 1200 Proje ile başvuruda bulundu. Anacak 530 Projeyle, yaklaşık 7000 çocuk ve gencin performans ve projelerine yer verilebilecek.

Türkiye ve dünyada bir ilk

Dünyada ve Türkiye‘de bir ilki gerçekleştiren Bienal, sanat eğitiminin kalitesinin artırılması, İstanbul nüfusunun yüzde 20‘sini oluşturan 3 milyon öğrencinin güncel sanat uygulamalarının içinde yer alması, dezavantajlı grupların sanat çalışması yapması, çocuk ve gençlerin ürettiği özgün sanat çalışmalarının kamusal alanlarda toplumla paylaşılması ve öğretmenlerin mesleki becerilerinin artırılmasını hedefliyor. Direktörlüğünü Gazi Selçuk’un  küratörlüğünü; Leyla Sakpınar, Kader Akçay, Fırat Bingöl ve Özgür Yener‘in yaptığı Bienalde, müzik projelerini Levent Güler  yönetiyor.  40 yakın gönüllü anne, baba, Iş insanı, öğrenci ve bilim insanının desteği ile organize edilen Bienal‘in paydaşlarını öğretmenler, öğrenciler, STK‘lar, yerel yönetimler, üniversiteler, sanatçılar ve veliler oluşturuyor.

Bienali katılım her geçen sene artıyor,

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘ne katılım her geçen yıl büyüyor. 2010–2016 verileri itibariyle İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nde 21 ülke ve Türkiye‘nin 45 ilinden 24.736 öğrenci yapıtları, projeleri ve sahne performanslarıyla yer aldı. 1.521 okul, STK ve kurum Bienal‘de temsil edilirken, 6.230 öğretmen etkinliklerde öğrencilere rehberlik yaparak proje üretti ve yönetti, 180.800 öğrenci ve yetişkin Bienal‘de yer alarak etkinliklere katıldı.

Geleceğin yaratıcı yeni kuşaklarını  yetiştirmek,

Alanında dünyanın en büyük organizasyonları arasında bulunan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini imkan sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyorlar.

Geleceğe ve teknolojisine yön veren yartıcıların yanı sıra kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekanlarda düzenlenen daha önceki Bienal’ler 180 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

www.cocukgenclikbienal.org

www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali

                                                                                                                                                                                   

Ocak 2018

 5.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali için başvurular başladı.

Palet Kültür ve Sanat Eğitim Derneği (PALETDER) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 19 Nisan 23 Mayıs 2018 tarihleri arasında   MKM, Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Ortaköy Meydanı ve Şişhane Metro istasyonunda gerçekleştiriliyor.

 “Yaratıcı yeni kuşaklar yetiştirmek için uygun iklim yaratıyoruz” mottosuyla çalışmalarını sürdüren Bienal; özelde İstanbul’da öğrenim gören 3 milyon öğrencinin, genelde de tüm Türkiye ve Dünya çocuklarının çağdaş sanatın içinde yer almaları,  oluşturdukları özgün sanatsal üretimlerini, kamusal mekanlarda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulmuş bir sanat organizasyonudur.

Bu yıl  5. defa gerçekleşecek  Bienal için belirlenen tema;

ŞİMDİ VE BURADA! 

Fikri, hayali, düşüncesi ve projesi olan 4-18 yaş arası çocuk ve gençler öğretmen veya  bir yetişkinin rehberliğinde Bienale başvur yapabilecek. Başvuru koşulları takvim, şartname ve başvuru linkine www.cocukgenclikbienal.org adresinden ulaşılabilir.

www.cocukgenclikbienal.org

https://www.facebook.com/istanbulcocukgencliksanatbienali

https://www.instagram.com/cocukgencliksanatbienali/

https://twitter.com/istanbulbienal

https://www.youtube.com/channel/UCxg60mhdrORhViRLiQ8XK0A